Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Návrh účinnější vlády: "Demokraticky zvolený diktátor na rok"

20. 11. 2017 v 20:16 | Kategorie: Rychlé zprávy < | Autor: Lukáš Přibyl <

Související články:

Současný systém Evropské unie je pomalý a nevhodný
Jak by mohlo vypadat lepší vedení Česka ?

Milí čtenáři,

již v dřívějších článcích jsem vyjádřil svůj názor, že Česko stejně jako celá EU jsou ve svých rozhodnutích velice pomalé a často málo účinné země. Potřebují prostě ráznou ruku. A protože se stále neděje nic, co by můj pohled změnilo, postupně zde uvádím jeden návrh za druhým. Tak, abych zajistil daleko lepší podmínky a tím i samotný výsledek. My se dnes v našem článku posuneme o trochu dále než minule - ke zcela novým možnostem.

Nebudu zde pochopitelně poukazovat na všechny možné odstíny našeho problému. Jen bych snad zvýraznil, že se nejedná o návrh s duchovním jádrem. Je to čistě materialistické dílo. Nejedná se tak o dokonalé řešení, ale rozhodně by takto vzniklá situace byla výrazně lepší než to, co s politiky zažíváte dnes a denně doposud. Pojďme už k věci...

Návrh: Na jeden rok demokraticky zvolený "neomezený" vládce (diktátor)

- vladaře (diktátora) si svobodně volí lid sám (to je vlastně jediný demokratický prvek)
- diktátor je volen pouze na jeden rok (maximální tolerance je na dvě volební období po sobě jdoucí)
- "neomezený" vladař může dělat vše, v čem jej neomezují nejvyšší zákony (viz níže)
- vladař nemůže měnit (a to nijak) klíčové zákony určené k jeho omezení (tj. důležitá pojistka)
- poslanecká sněmovna i senát jsou plně zrušeny (ty nahrazuje vladař)
- diktátor nahrazuje premiéra i prezidenta stejně tak i poslaneckou sněmovnu a senát
- vladař je vybaven svými odbornými poradci, odbornými ministry, které dále úkoluje
- jinak samozřejmě ministerstva a úřady jsou více-méně zachovány tak jako dříve
- lze říci, že vladař může (v praxi činit) téměř vše a jakkoliv rychle

- soudy nejsou závislé na diktátorovi a vladař je tak nemůže ovlivňovat (tj. druhá a poslední výjimka)
- jsou dochovány soudy: Nejvyšší soud, vrchní a městské soudy
- a opět i zde lid demokratickou cestou sám volí Nejvyššího soudce, který za ně dále rozhoduje
- Nejvyšší soudce pak dosazuje ostatní soudce nižších úrovní
- Nejvyšší soudce je volen na dva roky (maximální tolerance je na dvě volební období po sobě jdoucí)

Mohli bychom takto pokračovat dále a dále, ale nemám čas na vyjmenovávání každých odstínů či neúspěchů v nastíněném projektu. Z výše uvedeného je jasně poznat, že EU ušetří dost velké množství finančních prostředků a značně zrychlí své rozhodování. Diktátor může doslova vše a je omezen jen jedním rokem (po který může vládnout) a nemůže ovlivňovat soudy... jinak prakticky může cokoliv a jakkoliv rychle.

Závěrem: Nápad to zcela jistě špatný není, ale musíme si přiznat, že má své "mouchy" (jako ve většině případů). Zde však není cílem vytvářet něco vyloženě dokonalého, ale něco pohodlného, rázného a rychlého. A z toho hlediska jsme "na správné adrese".

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části Všeobecná diskuze bočního menu. Pokud se ale Váš komentář nehodí k danému článku, je určen pouze do Všeobecné diskuze.

S přáním pěkného dne, Autor

10 komentářů:

  1. Čau, chci s tebou jako bloger s blogerem prohodit pár slov o Fredym. :) :)
    Fredy je podle blogera Dinosaursse, takový blogerský yetti. Plný záhadnosti ale přesto skoro všude. :/ Zjistil jsem, že už je dokonce na Blog.cz od neho samotného počátku! :/ Procházel jsem pár starých článků a našel jsem ho tam. Je to podivuhodný styl komentování, to co dělá. Vyjadřuje se slovy a píše smysluplné věty ale přesto je opravdu těžké ho pochopit. :) Podařit se mi ho pochopit se mi povedlo jenom jednou. :D Básnička o záchodě a dinosaurovi měla asi šest slok a její pointa byla: "Uvěděl tvůj článek pokadil jsem se z toho. :/" Já bych asi docela rád pochopil jednou jenom komentář u mně na blogu ale... :D Je to až moc pracné na pidipointu. :D Původně jsem si myslel, že Fredy už od začátku pochopil, že články na blocích blogery nezajímají natolik jako komentáře které dostanou. A proto místo toho aby si založil blog, na kterém by to publikoval, tak básničky vkládá do komentářů, protože ví, že si to tam lidi přečteou a budou tomu věnovat pozornost. :) Ale já pochopil jenom jeden jeho komentář a ani nebyl tenkrát pro mně. :D Co si o něm nejspíše myslíš ty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím... já si o něm nemyslím nic zvláštního než jen to, aby svá moudra (ať už v jakékoliv podobě) zaznamenával na svých stránkách. Takhle jsou jeho "články" rozesety jako zrnka písku v oblacích a to je pak často zbytečně vyvíjené úsilí. Zvláště v České republice.

      (jo a příště, prosím, do všeobecné diskuze)

      Vymazat
  2. Diktátorem se člověk stává tak, že odbourá ty "pojistkové zákony".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdravím... právě proto se v článku zmiňuji o nulové možnosti porušení zmiňovaných pojistek v rámci nejvyšších zákonů. Je jich sice málo, ale zato jsou sto-procentně nenarušitelné. A tak je diktátor (byť pra-málo) ale pevně "ohraničen". Výraz "diktátor", který v článku používám, je uváděn hlavně pro vaše lepší pochopení nového druhu vlády.

      Čili výrazem "diktátor" se nemíní běžně známý význam toho slova tak, jak jej znáte z dějin této planety. Berte to třeba jako jakési "slovní hrátky" a hrátky s možnostmi různých vlád světa.

      Vymazat
  3. What, neviem čo si tym myslel :/ (www.naruto-vs-sasuke.blog.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer... otázkou jsem mínil přesně to, co jsem se jejími slovy ptal. Buď tam máš nějakou vlastní fotomontáž nebo prostě jsi se chtěl pochlubit tématickým obrázkem z jiných stránek. Nic složitého v tom nehledej.

      Vymazat
  4. Občas mám pocit, že si lidi s přemírou svobody neumí poradit. Takže takový diktátor by je rychle srovnal do řady a dal jim vlastně to nejlepší, po čem podvědomě touží - možnost nerozhodovat se o každém prdu. :D (Nadsázka, ale když vidím ty politické tahanice, a nemyslím jen ty současné, tak mám pocit, že diktátora by potřebovali i politici. Nebo spíš, ti především.)

    OdpovědětVymazat
  5. To je jasné že pošta funguje nejen kvůly dopisům :) ale přišlo mi líto že lidi si už nepíšou dopisy tolik jako dřív.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo dopisy už skoro nikdo nezná v dnešní nové době

    OdpovědětVymazat