Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Volby, demokracie a přijímání nepsaných povinností

22. 10. 2017 v 19:27 | Kategorie: Rychlé zprávy < | Autor: Lukáš Přibyl <

Milí čtenáři,

naším dnešním tématem je pochybný přístup českých občanů ke svobodnému demokratickému režimu, jakož i dodržování jistých nepsaných pravidel, které konkrétně Česko doprovází. Dlouhé roky pozoruji chování jednotlivců a skupin. Na jedné straně hlásají "cosi" o svobodě (atd.), ale na straně druhé svá slova popírají protichůdnými činy. Je vyloženě nutné se nad danou otázkou pozastavit a alespoň pokusit se problematickým občanům otevřít oči. Už z výše uvedeného je jasné, že mnozí z vás umí nastíněné hodnoty přijímat pouze ve prospěch vlastní osoby - jakmile by svoboda a demokracie měla fungovat (tedy jaksi pulsovat) všemi směry, najednou si takoví začnou nárokovat "právo kamenovat" ty druhé okolo, protože s nimi nesouhlasí (a "nedejbože" že si vůbec někdo dovolil jim oponovat). Víte, lidé ve svém nitru odmítají pochopit (přijmout fakt), že nemohou být na někoho drzí, hrubí či snad dokonce fyzicky násilní, kvůli tomu, že nesouhlasí s jeho názory, postoji. Potom by to byla svoboda zase jen pro někoho !

Začněme u současných voleb... spousta z vás (více či méně) překračuje hranice při protestech. Neumíte přijímat prohru a chcete si vynutit pozornost až jakousi násilnou formou. Podívejte se... ať už v tomto či jiných letech, vy jste dostali možnost si svobodně vybrat (ať už v politice či v jiných oblastech života). Teď je zase na čase dát najevo váš respekt a dodržovat jakousi základní slušnost. 

S tématem voleb souvisí i nepsaná občanská povinnost sto-procentní účasti voličů a ne jen šedesáti procent, tak jak tomu bylo třeba v tomto roce 2017. Nejeden z vás považuje úplnou účast za diktát a připomínku minulých nedemokratických režimů. Ve skutečnosti by taková docházka měla být samozřejmostí. Úředně sice takto stanovena zatím není, ale z hlediska občanství by měla být. To už si musí každý srovnat ve svém nitru sám. Pojďme ale dále...

S výše nastíněným jakýmsi vaším despektem vůči vítězství některých stran/hnutí ve volbách 2017 souvisí i despekt vůči autorům blogů či jiným účinkujícím na internetu. Jakmile se neshodujete, jste schopni nejen urážek, ale dokonce i pomluv. Někteří i fyzických napadení. A právě výše zmiňovaného pohrdání se dopouští zrovna ti, kteří tak hlásají svobodu slova, atd. 

Další věcí je problém důkazů. Pozoruji různé diskuze na síti a můžu říct, že návštěvníci zpravodajských serverů mluví, jakoby byli do všeho maximálně možně zasvěceni a tudíž jsou schopni "od stolu" okamžitě rozhodnout. Něco se "špitne" a už se to považuje za "hotovou věc". A když tak navíc platí "stokrát opakovaná lež se stává pravdou". Takovým způsobem se kolikrát "posuzují" věci i ve vysoké politice. Nejsou ještě vůči tomu či onomu upřesněná konkrétní obvinění a tudíž ani rozsudek, ale ostatní už mají jasno a dotyčný je vinen a už se s ním "nechce spolupracovat" a ostatní "se otáčejí zády". Takže jak je vidět, neplatí ani zásada "dokud není odsouzen, není vinen" - naopak platí "dokaž svou nevinu a až pak ti budeme možná věřit".

V dnešním článku jsme si především řekli, že početné skupiny (ale i jednotlivci) v Česku "kážou vodu, ale sami pijí víno". Pro své vítězství jsou schopni i násilných projevů a nerespektují svobodu odlišných názorů (atd. viz výše). A protože se tak děje ve velkém měřítku, je jasné, že demokracie a svoboda pořád ještě nefunguje správně. A to jak venku tak i na internetu. 

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části Všeobecná diskuze bočního menu. Pokud se ale Váš komentář nehodí k danému článku, je určen pouze do Všeobecné diskuze.

S přáním pěkného dne, Autor

3 komentáře:

  1. Já to napíšu narovinu - u voleb jsem nebyla protože jsem typický "důchodce". Co oni slibují, tak já bych jim to věřila, i když je to nepravděpodobné. Rozhodně si myslím, že by se tomuto tématu mělo věnovat více ve školách, aby poté dospělí jedinci chodili k volbám a hlasovali "správně" (pro každého je správné něco jiného)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný večer!
    Souhlasím s: " demokracie a svoboda pořád ještě nefunguje správně. A to jak venku tak i na internetu."

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem u voleb také nebyl, nedokážu si vybrat.

    OdpovědětVymazat