Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Trest smrti ano, říkáte ? A co když se to někdy obrátí proti vám ?

6. 10. 2016 v 18:20 | Kategorie: Posvátná písma | Autor: Lukáš Přibyl

Milí čtenáři,

stále častěji se na internetové síti setkávám s prosazováním trestu smrti. Tyto extrémní postoje zaznamenávám nejen zde v elektronické podobě, ale i ve všelijakých posvátných textech nejedněch kněží různých církví (či sektách chcete-li). Je smutné, jak jsou někteří diskutující velice rychle "vyřízení" s údajným zločincem. Je nebezpečné prosazovat právě výše uvedené a hlavně s takovou rychlostí.

Však se pokuste vžít do následujícího případu. Už jen z toho je možno pochopit nežádoucí důsledky (někdy až přehnaně) rychlého uložení trestu smrti.

Není to tak dávno, kdy došlo k propuštění starého pána (dnes by mu bylo přes 70 roků). Před zhruba 40 lety došlo k soudní chybě a on byl neprávem odsouzen na doživotí. Až po několika desítkách let se na tuto chybu přišlo. Kdyby tehdy byl odsouzen rovnou k smrti, byla by to v podstatě vražda nevinného člověka. A teď si představte (především vy zastánci trestu smrti), že by se jednalo o někoho z vaší rodiny nebo přímo o Vás samotné. Co na to říkáte teď ? Uneslo by to Vaše svědomí nebo si říkáte něco ve smyslu "však jsou to přijatelné ztráty" ?

Já na jedné straně chápu silné rozhořčení a touhu po co nejrychlejším vykonání spravedlnosti mnohých pozůstalých zavražděného (či jiných obětí), ale trest smrti není řešení. Tedy ne v této společnosti, v jaké se nyní běžně pohybujete. Může se totiž snadno obrátit i proti svému (nevinnému) navrhovateli. 

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části "Všeobecná diskuze" skrze boční menu.

1 komentář:

  1. Myslím, že s tím můžu víceméně na 100% souhlasit. Ještě bych k tomu dodala, že takové "rychlé vyřízení" mi nepříjde zrovna moc pro společnost přínosné. Je to jako zbavit se zodpovědnosti, nejevit žádný zájem o nápravu. Prostě šup a hned s tím skoncovat a je po problému.

    OdpovědětVymazat