Společenstvo Antikové: Nový Olymp

Oddělení vůle od pocitů (i na vyšší úrovni)

22. 2. 2017 v 18:04 | Kategorie: Duchovní život < | Autor: Lukáš Přibyl <

Související články:

Co má společného duchovní praxe všech směrů
Třístupňový systém praxe a dekorum vyššího jsoucna
Opatrnost duchovního
Logika duchovna ? Ale ano, ona existuje.

Milí čtenáři,

dnes se v rámci duchovního výcviku poposuneme k další etapě. Přestože se někomu (díky nadpisu) může zdát, že se jedná o jednoduchou záležitost, zdaleka tomu tak není ve všech případech. Jak známo, pocity kolikrát dokáží velice dobře "zamíchat kartami" v životě. V případě duchovního je potřeba je ovládat - ale - lépe než běžný člověk, tedy lépe než většina materialistů. V opačném případě by se mohlo stát, že nežádoucí pocity budou ovládat duchovního, což může vést až k jeho zkáze. Ano, až tak závažné to může někdy být. Pojďme dál...

Není to o tom, že byste úplně vymazali pocity ze svého života. Jde o to, že v nitru si duchovní vytvoří dvě od sebe oddělené roviny - tu pocitovou a úroveň onoho jeho "Já" (tedy úroveň jeho čisté vůle bez pocitů). S pomocí výše uvedeného je tak jedinec schopen se rozhodovat čistě sám za sebe, tedy bez nějakého pod-barvení (a podobně). Naneštěstí mnozí slučují tyto dvě úrovně, tedy pocity se svou vůlí dohromady, což v případě kouzlení (hlavně na vyšší úrovni) nedělá dobrotu. 

Zde se však nebavíme o běžném životě, ale o duchovním působení v praxi. Je rovněž potřebné dodat, že výše uvedený jakýsi (řekněme) postup je možné udělat buď pro určitou chvíli nebo napořád. Tedy jak to komu vyhovuje.

Máte-li nějaké dotazy či připomínky, můžete je zapsat buď zde pod článkem nebo v části Všeobecná diskuze bočního menu. Pokud se ale Váš komentář nehodí k danému článku, je určen pouze do Všeobecné diskuze.

S přáním pěkného dne, Autor

6 komentářů:

  1. Jak dlouho jsem hledala tvůj blog a konečně mi píšeš :) Když starý blog není aktivní.
    Na mě takové věci jsou hodně složité, ale snažím to všechno pochopit. Ale i já bych se měla o to pokusit oddělit vůli od pocitů.

    OdpovědětVymazat
  2. Pocity vznikají tak nějak samy od sebe, ale vůli je třeba cíleně vytvořit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zdravím... říkáte "...vznikají tak nějak od sebe" - to je právě ta chyba - v některých situacích pocity prostě nesmí vznikat sami od sebe, ale musí být řízeny vůlí jedince (a když už ty pocity vzniknou, musí být daný jedinec vůči nim imunní)

      Vymazat
  3. Obzvláště závislosti jsou hodně silné pocity vedoucí ke zkáze a je těžké oddělit je od své vůle.

    OdpovědětVymazat
  4. Pocity a vůle. Kolikrát já si říkám silou vůle, že chci, aby to bylo tak a ne tak, ale že by se to vždy povedlo? To ne. A to si myslím, že mám silnou vůli.

    OdpovědětVymazat